Два закона за движение по пътищата! Нови правила и санкции 27.06 | 12:38

Давността вече няма да е фактор и всеки нарушител ще бъде принуден да си плаща за престъпването на закона

От iNews.bg

Междуведомствена комисия ще прави предложения за промени в правилата за движение по пътищата. Обсъжда се законите да бъдат два и един да регламентира контрола по пътищата - административно-наказателните разпоредби и правилата. Другият ще е свързан с обучението на водачите на МПС и техническото състояние на превозните средства.

Иван Вълков, зам.-председател на транспортната комисия в парламента и бургаски депутат от ГЕРБ обясни, че това ще наложи и други законови промени.

"Например, основно ще искаме да бъде направена промяна в Закона за административни наказания и нарушения, тъй като към настоящия момент събираемостта по направени наказателни постановления и фишове е изключително ниска. Тя е от порядъка между 50% и 60%. Мислим, че това е един от основните фактори, които влияят върху безопасността на движението и затова там ще бъдат насочени основно усилията по отношение на правилата на движение и връчването на тези наказателни постановления. След като лицата не искат да получават тези наказателни постановления, те искат да мине срокът на давност и по този начин да не бъдат глобявани. Ще има промени в тази насока по отношение на връчването", каза той, цитиран от "Фокус".

Според него ще се наложат промени и в НК. Те вече са факт по отношение на употребата на алкохол.

"Тогава, когато една кръвна проба е 2 промила глобата, глобата да е 1500 и до 3 години затвор. При повторно нарушение в рамките на една година да е до 5 години затвор и глобата също се увеличава. Това мислим, че трябва да се отнася и за водачите на МПС, на които са взети свидетелствата за правоуправление", добави той.

Водещи

Най-четени