Два нови пожара пламнаха в Пловдивско, изгоряха 15 вили 16.07 | 17:07

Единият е край Стрелча, другият – в община Калояново

От iNews

15 вили са изгорели във вилната зона над село Отец Паисиево, община Калояново. Това съобщи кметът на общината Младен Кичев. Към мястото пътуват няколко пожарни и тежка техника, която да направи просеки. В селото няма вода. Доброволци са пресекли пътя на огъня, за да не се разпростира към селището. По информация на лесовъдното предприятие - Смолян там гори дъбова гора, предаде НОВА.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева поиска помощ за овладяването и потушаването на пожара във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада чрез Министерството на отбраната. Очаква се от там да осигурят инженерна техника и военнослужещи. "Ситуацията е сериозна, температурите са високи, има и вятър. За съжаление, в зоната няма вода и се налага да организираме и водоноски", обясни проф. Янчева.

Междувременно стана ясно, че голям горски пожар бушува край Стрелча. От АПИ съобщиха, че временно е ограничено движението по пътя Стрелча – Копривщица заради поради пожар в близост до пътя.

Сигналът за огнената стихия е подаден към 10 часа. Пламъците са обхванали боровата гора в землището на курортния град, местността "Белотруп", съобщиха за NOVA от полицията в Пазарджик. Към мястото незабавно са били изпратени служители на пожарната от Панагюрище. Сигналът е получен в 10:05 часа на спешния телефон 112, информираха от Южното централно държавно предприятие (ЮЦДП) - Смолян. .

За справяне с пожара са насочени още огнеборци от районните служби в Белово, в Пещера, Пазарджик и в Батак. Предоставен е и дрон от областния управител на Пазарджик, с който да се извърши разузнаване на ситуацията по въздуха.

На място има и тежка техника, която да прокарва и просеки. Огънят бушува в силно пресечен планински терен, предимно в борови култури. Гасенето е затруднено от силния вятър, който постоянно сменя посоката на горене. По предварителни данни, върховият пожар е обхванал до момента площ от над 1 000 дка горски територии, уточниха от Южното централно държавно предприятие - Смолян.

Преди обед е възникнал и низов пожар в земеделски земи в землището на с. Каравелово, община Карлово. Заради силния вятър пламъците са обхванали 150 дка акациеви насаждения.

Водещи

Най-четени