Два проекта за 900 хил. лв. спечели община Шумен 06.07 | 15:37

Финансирането идва по две оперативни програми на ЕС

От Андриян Георгиев

Община Шумен е спечелила още два проекта на обща стойност близо 900 000 лв., съобщават от общинската администрация.

Първият е за Европейски информационен център и се финансира по Оперативна програма (ОП) "Техническа помощ". Стойността му е 399 996 лв., като безвъзмездната помощ е 100%.

Центърът ще бъде изграден в колонадата на сградата на общината, вдясно от главния вход. Ще бъдат затворени четири колони, което ще оформи помещение от 100 кв. м. В него ще работят трима души, а продължителността на проекта е 36 месеца с опция за удължаване на срока.

В Центъра ще се разпространява информация за отворените програми, за начините за кандидатстване, ще се оказва съдействие при разработката на проекти, ще се търси информация в помощ на неправителствени организации, фирми и граждани. 

Вторият проект е по ОП "Регионално развитие" и е за културни иновативни събития. Стойността на проекта е близо 500 хил. лв., от които 5% е съфинансирането от страна на община Шумен, 10% е националното финансиране и 85% е безвъзмездната финансова помощ от ЕС. Продължителността на проекта е 24 месеца.

Проектът предвижда три дейности: "Промененият град – съхранено минало", "Език и памет – нишките, които ни събират" и "Играещите букви".

Той представлява система от инициативи, с които се цели промотиране на събития, създаване на организационен капацитет и предизвикване на обществен дебат по важни въпроси на града и живота на шуменци. Проектът предвижда уреждане на изложби, създаване на клубове по интереси, панорама на любителското кино, фотоизложба "Промененият град", фотопанорами "Как гражданите променят града", обемни артинсталации.

Предвижда се още изработване на 40 дигитални родословни дървета на стари шуменски родове, презентации на града, създаване на информационен сайт, концерти на открити сцени. В рамките на проекта ще бъдат подредени 30 изложби от графити, улични спектакли, две телевизионни продукции и др.

Водещи

Най-четени