Два силни труса вдигнаха на крак Западна България 22.05 | 03:46

Няма данни за нарушения на критичната инфраструктура

От Андриян Георгиев

Силно земетресение разтърси Западна България към 3 часа тази нощ. За кратко в части на столицата нямаше електричество. По данни на Геофизичния институт на БАН два силни труса за разлюлели страната - първият е точно в 3 часа и силата му е от 5,8 по Рихтер, а вторият - 4,7 по Рихтер, само около 2 минути по-късно. 

В първия час имаше няколко нови труса, като най-силният е от 3,3 по Рихтер в 3:43 часа. Останалите са межу 2 и 3 степен по Рихтер. Най-силният трус досега беше в 4,4 по Рихтер в 4:30 часа.

Епицентърът е между Перник и село Рударци, на 32 километра югозападно от столицата.

На този етап се съобщава за една силно повредена къща в Перник. Хората са изведени успешно от къщата. Има съобщения за напукани мазилки и паднали комини, но на този етап няма данни за жертви. В Радомир няма ток.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов вече е в района на Перник, съобщи МВР.

Проверени са стените на големите язовири в региона, няма нанесени щети по тях. До момента на дежурните телефони са постъпили около 80 сигнала за напукани мазилки и паднали комини. Няма данни за пострадали или загинали хора и за сериозни разрушения.

В района на Перник и с.Рударци има паднали няколко електрически стълба, напукани са множество външни мазилки, съборени са огради.

Жителите на един блок в столичния квартал "Борово” са били изведени от домовете си и в момента специалисти оглеждат блока.

От "Пирогов" съобщават, че в болницата са постъпили 43-ма души, като 19 от тях са с различни травми - предимно луксации на раменни стави и порезни рани. 17 са прегледани в отделение по вътрешни болести, а 12 - в неврохирургията.

Болницата работи нормално и няма паника. Всички екипи на "Пирогов" са своето място и дори вече се извършват операции, казват от пресцентъра ѝ.

Според директора на Геофизичния институт на БАН Николай Милошев първият трус е бил "доста сериозен", но допълни, че има около 20 последващи труса. Това е косвен признак, че най-силният е преминал. "Не можем да бъдем 100% сигурни в това, за съжаление", допълни още той.

Възможно е по-късно в Перник да има нов трус, от около 4 по Рихтер, но само в Перник. По-силни трусове едва ли ще има, казва сеизмологът Емил Ботев.

Той посъветва хората там да обезопасят опасни предмети по къщите и изрично предупреди, че трус от 4 по Рихтер не може да е опасен, освен за крайно увредени сгради.

Единствено времето е близко до земетресението в Италия преди дни. Няма връзка между сеизмологичната активност на двете земетресения, коментира отново Николай Милошев.

От Геофизичния институт на БАН коментираха още, че в Пернишкия разломен елемент напрежение явно се натрупва по-дълго - това е най-силното земетресение в този район, откакто има исторически данни на института. Витошкият разломен елемент има по-често сеизмологична активност, което е добре - освобождава се напрежението, а не се натрупва.

Земетресението е усетено силно в направленията София-Благоевград и София - Стара Загора. Трусът е по Пернишкия разломен елемент и е най-силният по този разлом от 55-60 години.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд от 5,-а степен по скалата на Рихтер.

Водещи

Най-четени