Двама зам.-министри си тръгват 20.10 | 13:14

Поредни рокади в кабинета

От Ивелина Георгиева

Поредни рокади в правителството - премиерът Бойко Борисов освободи двама зам.-министри днес. Това съобщи самият министър-председател, след като разгледа разкопките под базиликата "Св. София".

"Искам по-добри", аргументира се Борисов, след като съобщи, че освобождава зам.-министъра на културата Тодор Чобанов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Относно уволнението на Тодор Чобанов, премиерът коментира, че "искам по-добри хора, искам по-голям ритъм на работа." Той похвали министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на София Йорданка Фандъкова и арх. Васил Китов за добре свършената работа около разкопките под базиликата "Св. София", чието задължение е било именно на Чобанов.

За освобождаването на Първан Русинов пък Борисов каза, че е взел това решение, защото преди 2 г. му е възложил изпълнението на електронното правителство, а то още не е готово. Наложило се дори самият премиер от вече месец да ръководи това перо. Предвижда се въвеждането на електронното правителство да стартира най-рано до 8 месеца.

"Който не издържа на ритъма и на темповете, които искам - просто слагам край", отсече още премиерът.

iNews припомня, че това е поредната рокада в правителствения кабинет. Първоначално се наложи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да освободи поста си на министър. Той бе издигнат за кандидат-президент от управляващата партия за предстоящите президентски избори на 23 октомври.

На негово място впоследствие бе назначен нов министър в лицето на Лиляна Павлова.

Преди месец - в началото на септември Георги Костов подаде оставка от поста на зам.-министър на земеделието и храните.

Мотивите на зам.-министъра на земеделието и храните бяха, че повече не може да съвместява две длъжности – на зам.-министър и на председател на Селскостопанската академия. Той остава начело на академията със задачата да проведе необходимите реформи в нея.

През юни пък зам.-министърът на здравеопазването Михаил Зортев подаде оставка по лични причини. Зортев беше зам.-министър от октомври 2010 г. и отговаряше за болниците и реформата в тях.

На 18 май тази година пък в един ден премиерът поиска две министерски оставки. Първо министърът на транспорта Александър Цветков си тръгна от Министерски съвет, а след това - и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев също напусна поста.

На 11 декември миналата година зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев бе освободен от длъжност. Официалните мотиви бяха - системна липса на диалог и комуникация с организациите в киноиндустрията.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че решението за освобождаване от длъжност на Дерелиев е взето на среща същия ден с кинодейци, в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов.

Водещи

Най-четени