Двама мигранти делят 1 място в центровете за настаняване на МВР 16.09 | 15:58

Капацитетът на общежитията на Агенцията за бежанците се запълва до следващия вторник

От iNews.bg

Бежанските центрове у нас отдавна са препълнени и вече дори се пукат по шевовете. Според данни на Дирекция "Миграция" на МВР към момента капацитетът на общежитията е запълнен на 188%. Което означава, че на всяко място в центровете за настаняване има почти по двама бежанци. По-конкретно към 15 септември в тях са настанени 1765 лица при капацитет от едва 940 места.

В същото време обаче в бежанските лагери, които са към Държавна агенция за бежанците (ДАБ) към Министерския съвет, все още има свободни места. Те са пълни на 93%, но свободният им капацитет бързо се топи, тъй като само за последната седмица там са били настанени нови 643-ма чужденци. Общежитията на ДАБ разполагат с 5190 души, а в момента в тях се намират 4817 бежанци, т.е. могат да бъдат настанени още 373 души, колкото се очаква да влязат нелегално в България до понеделник-вторник следващата седмица. Отделно от това 401 мигранти се намират на външни адреси към вчерашна дата, предаде БГНЕС.

От началото на годината до средата на септември на българска територия са влезли общо 13 648 чужди граждани, предимно от Афганистан, Ирак и Пакистан. Продължава тенденцията за намаляване на броя на бежанците от Сирия.

От статистиката на МВР става ясно още, че 8 053 от мигрантите са установени при опит да напуснат страната при българо-сръбската граница. Високият брой на задържаните мигранти по западната граница на България се дължи на засиления контрол от сръбска страна и недопускането на територията на Сърбия на голяма част от чужденците. От 01 януари до 15 септември, българските граничари са успели да задържат 3 742 чужди граждани, които все пак са успели да влязат незаконно на българска територия.

През последната седмица Дирекция "Миграция” на МВР е успяла да изведе от страната 40 чужденци. А на основание споразумението за реадмисия с Турция върнатите чужденци са трима. 

Въпреки засиленият мигрантски натиск, той все пак е значително по-ограничен спрямо същия период на миналата година. За сравнение – в периода 11-17 септември 2015 г. у нас са задържани 1096 мигранти, т.е. около 40% повече спрямо тази година. За разлика от преди година обаче, сега възможността мигрантите да продължат пътя си към страните от Централна и Западна Европа е силно затруднен, заради засиления граничен контрол в Сърбия и последващите държави по маршрута. Това принуждава мигрантите да остават все по-дълго на българска територия, което пък вече води до препълване на центровете за тяхното настаняване.

Водещи