Двамата поляци загинали заради нощно къпане? 25.09 | 10:16

Сложна експертиза установява дали става въпрос за убийство или самоубийство

От Цанка Донкова

Двамата поляци, които изчезнаха от Златни пясъци и по-късно морето изхвърли телата им, най-вероятно са се удавили. Това смята главен инспектор на ОД на МВР във Варна Николай Калчев. "Не очаквам да се намерят улики за престъпление, телата са се мятали от вълните, удряни са в скали, експертизата ще го покаже", посочва той, съобщава в. "Стандарт".

23-годишната Йоана Станик бе намерена на 17 септември край ваканционното селище "Оазис" в Лозенец. За нейната смърт е образувано досъдебно производство "за убийство срещу неизвестен извършител" в Окръжна прокуратура в Бургас.

Тялото на приятеля ѝ 26-годишният Максимилиан Марек бе забелязано от рибар 6 дни по-рано в местността Зеленка край Калиакра. За него е образувано досъдебно производство за самоубийство в Районна прокуратура Каварна. Влюбените полски студенти изчезнаха безследно в нощта на 6 срещу 7 септември. Те са били на почивка в хотел на Златни пясъци. Преди да потънат в морето, те са били със свои сънародници в местен клуб. После тръгнали да посрещат изгрева.

Приятелите им ги видели последно в 2 ч след полунощ на 7 септември. Според една от версиите влюбените са се втурнали на нощно къпане, където са намерили смъртта си. Удавили са се, а вълните са ги завлекли в различни посоки. Изплуването им от дъното зависи от теглото, от посоката на вятъра, която е различна в зависимост от синоптичната картина, обясняват експертите.

"Най-вероятно момичето, което е с по-леки кости и телосложение, е изплувало веднага на повърхността и за повече от 10 денонощия е стигнало чак до Лозенец", обясняват специалисти от Института по океанология във Варна. Средната скорост на теченията е 15-20 см/сек и за този период тялото изминава нормално това разстояние. "Момчето е с по-голямо тегло и сигурно е останало на дъното, но не повече от 2-3 денонощия, докато по-силна вълна го е повдигнала и течението го е завлякло до Калиакра. При удавяне по-близо до брега морето по принцип повлича удавниците на север", обясняват още експертите.

За да се установи дали Йоана е била убита, или е жертва на нещастен случай трябва да бъде извършена сложна експертиза.

"Когато трупът е в напреднал стадий на разлагане, както е в конкретния случай с Йоана Станик, видими следи от насилие е невъзможно да бъдат установени, дори и да ги има. Затова има специфичен метод, чрез който можем да установим с абсолютна сигурност дали момичето е починало от удавяне, както се предполага. Процедурата обаче е по-бавна и се изисква време", коментират запознати с разследването. От Окръжната прокуратура в Бургас вече са разпоредили допълнително изследване, което се прави с биологичен материал от бъбреците и белите дробове.

Така ако Йоана се е удавила, в пробите трябва да бъде открит морският микроорганизъм диатомей. При другия вариант, ако той липсва, разследващите ще трябва да тръгнат в посока убийство. Резултатите трябва да станат ясни до седмица.

Аутопсията, извършена в бургаската болница, не е установила следи от насилие. Резултатите от ДНК експертизата на любимия ѝ Макс пък трябва да излязат най-рано след десетина дни.

Водещи

Най-четени