Две села искат да се отделят от общината си 14.09 | 12:52

Хората от Ветрен дол и Варвара са готови да напуснат община Септември

От Цанка Донкова

Две села искат да се отделят от общината си. Хората от Ветрен дол и Варвара са готови да напуснат община Септември и да се присъединят към съседната – Пазарджик, съобщава Нова телевизия.

"Основно се насочват средствата по други села, които са западащи, замиращи", твърди кметът на Ветрен Дол Димитър Христосков. Жителите пък допълват, че основен проблем е сметосъбирането.

"300 къщи са без кошове и вместо 4 курса са 3 курса, на това ръчното товарене го правят на 1 курс", разказва жител на селото.

Причината за положението е, че общинският съвет е гласувал да се намали бюджета за сметосъбиране, макар че кметовете били против. Пари недостигат и за читалищата и салоните.

"Нашите села са големи. 90% си плащат данъците. Ако може да се отделим – ще го направим", разказва един от живущите в село Ветрен дол, друг пък допълва, че ако може по тоя начин селото да привлече някой проекти и инвестиции, защото да не стане.

Все още няма официално заявление за отделяне от община Септември, но хората са категорични, че е дошло време за дебат за съдбата на малките населени места в страната и тяхната издръжка.

Водещи

Най-четени