Две трети от катастрофите с коли на НСО не били по тяхна вина 14.01 | 11:50

Това сочат данните, съобщи началникът на службата бригаден ген. Тодор Коджейков

От Кремена Бедерева

Намалява броят на пътно-транспортните произшествия с участие на автомобили на НСО. Това каза в интервю за агенция "Фокус” бригаден генерал Тодор Коджейков, началник на Националната служба за охрана - НСО.

"Данните сочат, че през изминалата година с автомобили на службата са станали 26 леки пътно-транспортни произшествия (с материални щети), като 8 от тях са по вина на шофьори от НСО, а останалите 18 катастрофи са причинени от други участници в движението. Като най-често срещано нарушение при пътните инциденти, причинени от наши водачи, можем да посочим неспазването на дистанция.

Виновните служители носят административно-наказателна отговорност по Закона за движение по пътищата и са обект на санкции от пътната полиция, а в службата им се налагат дисциплинарни наказания съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили”, каза бригаден генерал Коджейков.

По думите му благодарение на предприетите от ръководния екип на службата превантивни мерки, се наблюдава тенденция за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия.

"Всеки ден преди да седнат зад волана, шофьорите минават през задължителни инструктаж, медицински преглед и тест за употреба на алкохол. При водения целогодишен учебен процес със служителите се акцентира на професионалното изпълнение на техните задължения – да бъдат толерантни на пътя и да не създават предпоставки за катастрофи”, каза бригаден генерал Коджейков.

"Колкото до критиките в общественото пространство за пътните инциденти с автомобили на НСО, не е морално да прехвърляме всеки път вината върху шофьорите на службата. От изнесените по-горе данни е видно, че две трети от общия брой пътно-транспортни произшествия са причинени от другите участници в движението”, каза той.

Най-четени