Две шествия в столицата 21.09 | 10:45

„София прайд“ среща анти-гей настроените

От iNews.bg

Шестото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните – "София Прайд" ще се състои в столицата. Шествието тръгва в 15:00 часа от площад "Независимост". Провеждането на шествието трябваше да бъде през юни, но беше отложено по молба на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"София Прайд 2013" тази година има подкрепата на 14 посолства, на български и чуждестранни организации, отбелязват организаторите. Зад инициативата застават посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Холандия, Норвегия, Великобритания и Сърбия, информира bTV.

Парадът ще отбележи и годишнината от смъртта на студента Михаил Стоянов, който беше нападнат и убит в края на септември 2008 година. В своя защита задържаните за убийството му обявиха пред полицията, че са "прочиствали" парка от гейове.

Междувременно членовете на движение "Национална Съпротива", които се обявиха против провеждането на парада, организират анти-гей шествие. Те определят събирането си като "контрапункт" на планирания "София прайд", а началният час на инициативата е 13:00 часа от пилоните на НДК.

Водещи

Най-четени