Движение „Русофили“ ще прави партия 19.09 | 22:05

Ще е постараем да участваме в парламентраните избори през март

От iNews.bg

Национално движение "Русофили" проведе общо събрание, на което беше приета нова стратегия за работата на движението и определени основните задачи за периода до 2024 г., предаде БГНЕС, цитирайки ТАСС.

Николай Малинов беше преизбран за председател на организацията, а в Националния й съвет влязоха 165 души, включително депутати от различни партии, видни дейци на Българската православна църква и различни обществени организации.
"Нашата организация се ръководи от принципа на надпартийността и се опира на сътрудничеството в областта на културата. Културното русофилство не може да бъде нито ляво, нито дясно, нито либерално, затова не е случайно, че различни социологически проучвания показват, че около 80% от българите се определят като русофили", заяви пред ТАСС Малинов.
Той посочи, че през последните години са променили акцентите в своята работа. "Започнахме да издаваме книги, да провеждаме повече конкурси и фестивали, в които участват десетки хиляди. Само на форума на русофилите на езерото "Копринка" край Стара Загора, който се провежда ежегодно, се събират традиционно между 15 и 20 хиляди души. Работим за запазването на паметниците от героите от Руско-турската война /1877-1878 г./ и Втората световна война. Помагаме за развитието на програмата за изучаване на руски език. Подкрепяме диалога между представителите на България и Русия, акцентирайки върху сътрудничеството в културната сфера, стремейки се да осигурим баланс между обществено-политическата и културно-просветна работа, без да влизаме в зоната на партийно-политическата дейност", обясни Малинов.

Спирайки се на плановете за международно сътрудничество, Малинов припомни за неочакваните проблеми, с които преди година се сблъска неговата организация.

По думите му, през миналата година 16 активисти на движението са били арестувани. Освен това, "прокуратурата е организирала проверка на всичките 240 структури, които обединяват 35 хиляди русофили в цялата страна". Той отбеляза, че основната причина за атаката е може би програмата за създаване на международно русофилско движение, което участниците в организацията възнамеряват да развиват и занапред.
"С тази дейност ще се заеме бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев, тъй като и до ден-днешен съм с мярка подписка. Убеден съм, че тази работа ще я вършим на много високо равнище. Още повече, че нашата организация се разширява, в състава й влизат нови хора, представляващи различни политически движения, расте и нейната членска маса", поясни Малинов.
Той отбеляза, че заради натиска върху "Русофили", който продължава, обсъжда създаването на партийно-политически проект. Това е свързано с факта, че в бъдеще движението може да бъде забранено.
"В качеството си на експерт непрекъснато говоря за събитията в Москва, за това как трябва да се развиват отношенията между България и Русия, за това, че притежаваме уникален опит за общуване между народните и трябва да го развиваме, вероятно, именно това дразни някого силно", заяви Малинов.
Той е уверен, че проектът може да получи още по-голямо развитие заедно с Русия.
Малинов уточни, че партийно-политическият проект ще бъде реализиран до края на тази година, а новата организация ще се постарае да участват в предстоящите парламентарни избори, които са насрочени за март.

Коментирайки антиправителствените протести с искането за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, който продължават над 70 дни, Малинов отбеляза, че членовете на неговата организация се стремят към диалог и като правило не излизат на улицата и не участват в подобни акции.

Той отбеляза, че именно действията на прокуратурата, която през юли извърши обиски в президентската администрация са причина за масовите протести. Според Малинов народът е видял, че "по време на демокрацията не е получил свобода, а точно обратното я е загубил".
Малинов подкрепя масовите акции, но отбеляза, че е необходим диалог с всички заинтересовани страни, а не просто хулигански действия.
"Смятам, че подобни действия са организирани отвън и са насочени към дестабилизацията на положението в страната и преследват по-далечни цели. Смятам, че тази акция е насочена срещу газовите проекти, сътрудничеството с Русия, против проекта за строителство на АЕЦ "Белене". Настоящото правителство беше избрано в условията на демокрация и именно в името на демокрацията може да потърпим още шест месеца до новите избори. Надявам се, че нищо принципно важно няма да се случи за този период", подчерта Николай Малинов.

Водещи

Най-четени