Движението на Кунева и ТВ "СКАТ" с големи шансове за Парламента 20.02 | 18:27

РЗС и "Атака" ще отшумят, вещаят социолози и политолози

От Ивелина Георгиева

Ще се появяват все повече нови и сериозни като потенциал политически партии и формации. Това заяви политологът Евгени Дайнов на пресконференция, посветена на новите политически субекти в България.

Новите политически движения ще спечелят, ако говорят за това, как ще върнат държавата на гражданите, ще ги пазят от "разюзданото" чиновничество и алчните монополисти и олигарси, превърнали гражданите в крепостници, посочи Дайнов. Според него има още един много важен акцент в политическото говорене и това е опазването на околната среда.

Затова, който включи екологията към защитата на гражданите, ще си гарантира със сигурност една много голяма парламентарна група, допълни той.

Според политолога най-близко до това политическо говорене се доближават гражданското движение на Меглена Кунева - "България на гражданите", и новата формация на ТВ "СКАТ" - "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ). Кунева вече говори за защита на гражданите от монополите, а НФСБ са с изявена зелена и националистическа чувствителност, посочи Дайнов.

"Не можем да очакваме в близко бъдеще повторението на феномените НДСВ (от 2001 година) и ГЕРБ (от 2009 година)", коментира анализаторът Живко Георгиев. Той смята, че оттук нататък ще има малки лабораторни експерименти от мащаба на "Атака". "Аз не очаквам свръхчудеса", допълни той. Също като Евгени Дайнов и Живко Георгиев вижда най-голям потенциал за успех в движението на Меглена Кунева и партията на ТВ "СКАТ".

Кунева се разполага в пространството между НДСВ и СДС, а това е зона, в която има възможност да бъдат привлечени избиратели, които са разочаровани от досегашното си представителство.

Ще продължава търсенето на нови идеи и проекти, като най-вероятно ще се появят и нови политически формации, заяви анализаторът. Те ще участват в моделирането на масовите настроения, но голямата битка ще се решава между противопоставянето на ГЕРБ и БСП, като това ще е поне още един парламентарен цикъл, прогнозираха специалистите.

ГЕРБ не е партия, която носи в себе си сериозни рискове от радикален разпад в близко бъдеще. Тя все още е смятана за социален балансьор на много категории в обществото, каза Живко Георгиев. ГЕРБ има свое ядро и устойчива група от хора, които автентично представлява. Ще има желания партията да бъде разфокусирана и периферията й да бъде отклонявана в други посоки.

Същото може да сполети и "Синята коалиция", в която предстои тежък диалог между либерално и консервативно.

По думите му трудно може да се очаква и колапс в БСП. "Там е възможно да има напрежение и е крайно време да има", коментира още той. Според него, обаче, в левицата ще се сменят поколенията и ще се потърси нова идентичност в радикалното говорене, но при всички положения тя ще оцелее.

Социологът Антоний Гълъбов е на мнение, че БСП е изправена пред апаратен сблъсък, а не пред лидерска битка.

Няма сериозна заплаха и пред бъдещето на ДПС, отчетоха още политолозите.

Радикалните явления, каквито са Яне Янев и Волен Сидеров, са временна, локална, не много интересна реакция и ще отшумят бързо, заяви социологът Андрей Райчев.

Той определи Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов и Меглена Кунева като затихващи вулкани на един и същ разлом.

Според Антоний Гълъбов вече се намираме в старта на кампанията за предстоящите парламентарни избори и полетата, в които могат да се генерират нови политически стратегии, са: нация, екология и сигурност.

Разбирането за появата на нови политически субекти е като възможност да бъдат подновени старите, посочиха анализаторите.

Водещи

Най-четени