Двоен празник при сухопътните ни войски 09.11 | 10:04

Годишнина от Сръбско-българската война и професионалния си празник се отбелязват днес

От iNews.bg

На 19 ноември по традиция Сухопътните войски честват своя боен празник. През тази година той съвпада с отбелязването на 132-ата годишнина от Сръбско-българската война.

Днес, 8 ноември 2017 г., в учебен център "Сливница” в едноименния град започна турнирът по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски. Утре, 9 ноември, ще се проведе турнирът по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, представители на общонароден съюз "Бойна дружба" и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България. След приключването на стрелбите командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще се срещне с журналистите и ще отговори на техни въпроси.

На 14 ноември (вторник) командването на Сухопътните войски ще проведе традиционния поход до Сливница и Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.

Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан на 16 ноември 2017 г. от 10.00 ч. с "Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника” във военните формирования. На този ден в киносалона на Военна академия "Г.С. Раковски” от 10.00 ч. ще започне тържествено събрание-концерт, на което военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

На 18 ноември в гр. Пловдив ще се проведе турнирът по тенис "Генерал-майор Нейко Ненов”. Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

Водещи

Най-четени