Двойно повече домашна ракия без акциз месеци преди предсрочния вот 13.01 | 09:15

В последните дни на 43-тото Народно събрание отменят забраната за целогодишна работа на казаните

От iNews.bg

Двойно повече домашна ракия ще можем да си варим спрямо лимитът, който беше въведен през 2015 г. Това решиха вчера депутатите от Комисията по бюджет и финанси, които разгледаха и приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от ГЕРБ. Така вместо досегашните 500 литра, хората ще могат да варят по 1000 и то без да плащат акциз за това количество. Предложението е на ГЕРБ, но идва дни преди закриването на 43-тото Народно събрание и насрочването на предсрочни парламентарни избори, което се очаква да направи новият президент Румен Радев, който ще влезе на "Дондуков" 2 точно след седмица.

Освен да варят повече домашна ракия, българите ще могат да го правят отново целогодишно. При последната промяна на нормативната уредба по отношение на домашния алкохол, беше забранено не само да се варят повече от 500 литра, но и това можеше да става законно само през втората половина на календарната година. Между 1 януари и 30 юни всеки, който реши да си прави ракия, трябваше да уведоми за това Агенция "Митници".

От ГЕРБ са обсъдили тези свои предложения и с останалите парламентарно представени партии, които са го одобрили, както и са оттеглили своите подобни предложения, обясни снощи пред БНР зам.-председателят на бюджетната комисия Диана Йорданова. "Даваме възможност на хората да варят ракия целогодишно, независимо по кое време на годината и от какви плодове”, уточни още тя.

Новото, което се предлага в Закона за акциза и данъчните складове, е създаването на регистър на всички лица, които на практика извършват дейности със съоръжения или оборудване за производство на алкохоли и регистър на всички лица, чиято дейност е свързана с производството и търговията на всякакви уреди, приспособления, които се използват за производството на етилов алкохол.

Докладът на бюджетната комисия ще бъде внесен в деловодството на парламента още днес и така ще може законопроектът да бъде разгледани и евентуално одобрени в пленарна зала още в сряда следващата седмица. Ако те обаче останат в този си вид, това създава риск за приходите в бюджета от акцизи, за чието увеличение през м.г. Почти постоянно акцентираше властта. Според думите на Диана Йорданова обаче това няма да бъде проблем, ако всичко се следи както трябва. "Приходите от акцизи са следствие от добрия контрол. Добрата събираемост идва като следствие. Всичко е в ръцете на агенция "Митници". Не се опасяваме от намаляване на тези приходи”, коментира тя.

Водещи

Най-четени