Дворецът "Кричим" е на Интенданството, а не на монарха 11.03 | 14:03

Това е решението на Апелативния съд в Пловдив

От Елена Коцева

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на долната инстанция - окръжния съд, с което беше отхвърлен искът на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Борисова Хробок срещу държавата, с което претендират да им бъде възстановена собствеността и предадено владението върху бившия царски дворец "Кричим" и върху ниви от 371,5 дка.

Това съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив. Съдът е приел, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (1947 г.) няма реституционно действие. Така, това решение на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците. 

Прието е също, че Интендантството на Цивилната листа на Н. В. Царя е държавно юридическо лице от типа на учрежденията, създадено по разпоредителната система от държавния глава. Интендантството има права да придобива имущество, което по своя характер е държавно и е създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция.

Така ясно е разграничена възможността да се придобиват права лично за Царя и да се придобиват права за самото Интендантство като държавна институция, призвана да обслужва монарха.

Според съда дворецът "Кричим" не е имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен срок от съобщаването му на страните.

iNews припомня, че делото за връщането на имота Интендантски дворец "Кричим" на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Борисова Хробок се води вече повече от 3 години с променлив успех.

На предишната инстанция адвокат Ели Христова заяви, че "делото за двореца Кричим отива в Страсбург, ако искът ни не бъде уважен."

Освен документите защитата на Сакскобургготски и Хробок извикаха и като свидетел възрастна жена – баба Иванка – която свидетелства за стопанисването на имота от семейството.

От архивни документи, представени от страните става ясно, че дядото на Симеон Сакскобургготски - цар Фердинанд, който е абдикирал е водил кореспонденция с министър- председателя Андрей Ляпчев.  От нея става ясно, че цар Фердинанд не е искал да се намесва в имотите на интендантството и не е имал претенции за собственост върху двореца и имотите в Кричим.

Според адвокатите на ищците от 1918 година цар Борис Трети е владеел имотите. Държавните представители обаче твърдят, че българските владетели не са имали лични средства, монархът е разполагал с пари само в цивилна листа, но те са били малко и крайно недостатъчни да се купи който и да е имот.

Водещи

Най-четени