Дебат, цирк или хора, прекалили с кафето следобед? 27.01 | 20:33

Позициите на управляващите и опозицията след референдума

От Филипа Тодева

Като че ли от този референдум са ясни само две неща. Първо – спечелиха всички български граждани и второ, ако ги слушаме, ще разберем, че печелят и всички партии. Според управляващите от ГЕРБ са спечелили всички български граждани.

Или поне такава е позицията на Димитър Лазаров от ГЕРБ, който обвини Сергей Станишев, че лъже, че у нас има диктатура и авторитарен режим. "Българските граждани свободно и демократично изразиха своята воля", каза той.

И Мая Манолова от "Коалиция за България" е на мнение, че са победили българските граждани. Само че те не просто са победили, ами, са победили Бойко Борисов и неговите депутати. Според Манолова този референдум е една сериозна загуба на управляващите.

Даниел Вълчев от "България за гражданите" коментира, че от партията му не са гласували, не защото са против формите на пряка демокрация, а защото този референдум е бил един "панаир". По думите му тази позиция е правилна, защото в един референдум има смисъл да се участва, когато се зададе ясен въпрос и гласът на хората има някакво значение.

Димитър Лазаров припомни, че заложеният праг за валидност в Закона за референдумите е бил приет от БСП, но не пое ангажимент да го промени. Според Мая Манолова това ще направи следващото мнозинство, а БСП ще предложи такива промени.

Тя настоява, че днешната новина, е, че хората не слушат Бойко Борисов, който призова хората да гласуват с "не".

Обобщението за дебата даде Даниел Вълчев, а именно, че събеседниците му са злоупотребили с кафето късно следобед.

И все пак Мая Манолова върна топката. "Мачът беше обявен, вие не участвахте", обърна се тя към Даниел Вълчев. А той на свой ред подхвана: "Ами, вие сте селски отбори, какво да участвам".

Водещи

Най-четени