Декларацията в подкрепа на С.Македония и Албания в ЕС мина почти без "противници" 10.10 | 12:55

Само четирима депутати бяха против, а един се въздържа

От iNews.bg

Със 129 гласа "за", четирима "против" и един "въздържал се" 44-ото Народно събрание подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания при определени условия. Депутатите приеха декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

Така парламентът застана зад приетата вчера от правителството Рамкова позиция. В декларацията НС призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Българският парламент се обръща и към официалните власти в Албания да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава, без поставяне на административни пречки, книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от българи като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан, Поградец и навсякъде на територията на Албания, където има българско малцинство.

Водещи

Най-четени