Делата на 476 нарушители на карантината – под специален прокурорски надзор 18.06 | 16:21

Близо половината от тях са за Варна, останалите – за Шумен, Търговище, Разград, Силистра и др.

От iNews.bg

От началото на обявеното извънредно положение във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция със смъртни случаи до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 476 досъдебни производства. С изключение на пет от тях, всички са образувани за нарушаване на карантинните мерки срещу разпространението на COVID-19 от хора, завърнали се от рискови страни – престъпление по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс. Наказанието за това рестъпление е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Петте досъдебни производства, които също влизат в делата за престъпления по време на извънредното положение заради пандемията, са по член 326 от НК - за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с острозаразната болест.

Почти половината от общия брой на делата по член 355, ал. 2 от НК са бразувани от Районната прокуратура във Варна – 242. В Районната прокуратура в Шумен наблюдават 71, а в Разград броят на тези дела е 67. В Районната прокуратура в Търговище са образували 36, в Силистра – 38. Най-малко дела за нарушаване на карантинните мерки в района на Апелативната прокуратура във Варна са тези в Добрич, където има 22 досъдебни производства до момента.

Част от предадените на съд от прокуратурата лица за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина вече са осъдени.

Водещи

Най-четени