Делим с Турция €25 млн. за екология и туризъм 24.07 | 12:35

Брюксел ни отпуска средствата за излседвания и проекти в пограничните райони

От iNews.bg

Европейският съюз (ЕС) отпуска 25 млн. евро на България и Турция за сътрудничество в опазване на околната среда и устойчив туризъм. Финансирането е свързано с новата програма за трансгранично сътрудничество между двете държави. Тя беше одобрена от Европейската комисия (ЕК) вчера (23 юли).

Парите ще се използват и за финансиране за мерки, насочени към подобряване на научните изследвания и конкурентоспособността в граничните региони. Целта е да бъдат задържани там младите и образовани хора, като им се осигури работа.

Трансграничната програма България – Турция покрива три гранични региона у нас и два в южната ни съседка. Нейният общ бюджет е в размер на близо 30 млн. евро. По-голямата част от тях или над 25 млн. евро се осигуряват от инструмента за предприсъединителна помощ.

Сред очакваните резултати са превенция и ограничаване на последствията от природните бедствия и катастрофи, подобряване на капацитета за опазване на околната среда и подкрепа за правилното управление на териториите в граничните райони.

Източник: Econ.bg 

Водещи

Най-четени