Делото за атентата в Сарафово продължава да буксува 29.03 | 15:27

Спецсъдът отново го отложи поради неяваване на свидетели от Израел

От iNews.bg

Специализираният наказателен съд отново не успя да даде ход на процеса за атентата на бургаското летище Сарафово през 2012 г., при който загинаха шестима души, а 35 бяха ранени. Причината за това отново беше, че част от пострадалите и свидетелите не бяха редовно призовани. Една част от тях не са намерени на адресите в България, а други близо десетина души не са открити в Израел. Съдът е изпратил съдебна поръчка за призоваването им, но все още няма отговор.

Задочно подсъдими по делото за атентата са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан, които са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, но местонахождението им все още не е установено. Те са обвинени като помагачи на Мохамед Хасан ел Хюсейни, който се самовзриви.

Според обвинителния акт тримата са целели да създадат смут и страх в населението на България и Израел, като така са застрашили националната ни сигурност. Фарах и Хасан се представляват пред спецсъда от служебно назначени адвокати.

На 18 юли 2012 г., алжирецът Мохамед Хасан Ел Хюсейни взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса – българският гражданин Мустафа Кьосов. Седмата жертва е самият атентатор.

Водещи

Най-четени