Делото за инцидента във влака „София-Кардам“ продължава 16.02 | 07:43

Представят заключенията от съдебен експеримент

От Филипа Тодева

Продължава делото за инцидента с влака "София-Кардам", при който загинаха деветима души, съобщиха от Съдебната палата във Велико Търново, цитирани от БТА. На днешното заседание ще бъдат представени заключенията от съдебен експеримент на Апелативния съд в старата столица.

Съдебният експеримент се състоя на 8 декември 2011 г. по указание на Върховния касационен съд /ВКС/. За целта на гара "Велико Търново" бе композиран състав от пощенски, спален и кушетвагон, идентични на изгорелите на 28 февруари 2008 година. Задачата на експертизата бе да се проверят действията на шафнера при евакуацията на пътниците.

Делото бе върнато за разглеждане от нов състав на Апелативния съд във Велико Търново с решение на ВКС от 14 септември 2011-а. С това решение бе отменено като незаконосъобразно решението на Апелативния съд във Велико Търново от 2 март 2011 година.

Тогава бяха намалени присъдите на обвиняемите Георги Георгиев - шафнер на влака, и на началника на влака Иванка Костадинова, а заместник-директорът на "Пътнически превози" ЕООД Георги Иванов бе оправдан.

Водещи

Най-четени