Делото на Гуцанов срещу България нямало как да не завърши с наказание за държавата 20.10 | 15:21

То приключило по позорен начин за страната, смята Екимджиев

От Христина Рафаилова

Делото на задържания по време на акция "Медузите”  Борислав Гуцанов пред Европейския съд за правата на човека нямаше как да не завърши по осъдителен начин за държавата. Това каза адвокатът на народния представител Михаил Екимджиев пред БНР.

Според юриста то е завършило по изключително позорен начин за държавата. 

Гуцанов беше задържан по времето на ексвътрешния министър Цветан Цветанов. Тогава той беше шеф на местния парламент във Варна  и беше арестуван по подозрение за източване на общинското предприятие "Градски транспорт”. 

По мнение на защитника му по време на операцията е било нарушено правото на Гуцанов и неговото семейство да не бъде подлагано на унизително третиране, нарушена е била неприкосновеността на жилището им.

"Няма нито юридическа, нито разумна причина тренирани за борба с терористи полицаи да нахлуват със заредени автомати в спалня, където спят две момиченца, децата на Борислав Гуцанов с тяхната майка. Няма никакво оправдание по този начин да бъде арестуван Борислав Гуцанов, посочи Екимджиев

Според него делото е "гарнирано" и с екзотични елементи, към които своя принос има Цветанов. "Той и тогава излезе в неподражаемия си стил след първите часове на тази операция и недвусмислено заяви, че Гуцанов е извършител на престъпление, че е включен в престъпна схема. От гледна точка на правните стандарти това е нарушение на презумпцията за невиновност. Българските власти тогава нарушиха конвенцията за правата на човека. Най-парадоксалното е, че докато за един министър това може да е разбираемо, неразбираемо е как за един съдия от Варненски съд също излага мотиви, че има извършено престъпление и че срещу Гуцанов има "касателство". Янчо Янков или нещо такова е името на този съдия", добави той.

Водещи

Най-четени