Делян Добрев ще бъде предложен за министър на икономиката* 16.03 | 08:22

Борисов ще сменя министър след министър, докато не попадне на правилния човек

От Деляна Петкова

Трайко Трайков е бил в Катар на плаж, организираният от него бизнес форум е бил истински провал - започнал е в 10 часа, което е било твърде ранен час. По тази причина и събитието не е посетено от бизнеса в емирството.

В същото време - в 10:45 часа Бойко Борисов е имал среща с катарския премиер и това му е попречило да участва във форума.

"Кой ще накара арабите да станат толкова рано", запита Борисов. От ефира на телевизията той прати поздрави на президента Георги Първанов от емира на Катар.

Това обясни Бойко Борисов в ефира на БНТ. Той коментира оставките в правителството от късно снощи. Веднага след пристигането си от емирството правителството се е събрало в една от залите на ВИП-а на летището.

Часове по-късно пък е имало заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ, където оставките са приети. 

Премиерът отрече причината за оставката на енергийният министър да е проектът АЕЦ "Белене". Той допълни, че ще поиска от президента Плевнелиев да бъде организиран референдум за "Белене" и за добива на шистов газ у нас.

От думите на Борисов стана ясно, че номинацията на партията за нов министър на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде Делян Добрев. В момента Добрев е заместник на Трайков.

"Трайков бил спрял строежа на АЕЦ "Белене" - що за идиотско твърдение", коментира премиерът. По думите му самият той е изпратил Трайков и Дянков в Русия, за да информират руснаците за спирането на проекта.

"Благодаря му за желанието да свърши добра работа, но сега Делян Добрев ще се справи много по-добре", каза още той. Премиерът е доволен от новия ръководител на МИЕТ. Не за първи път той сменя министър с неговия заместник. След оставката на транспортния министър Александър Цветков, на стола му седна заместник-министър Ивайло Московски.

На 20 март ще се водят преговори с Турция по изграждането на интерконекторните връзки. А Борисов опроверга и твърдения на лидера на СДС Мартин Димитров, който поиска огласяване на доклада на "HSBC” - компанията, която трябва да представи доклад за "Белене".

"Най-вероятно Мартин Димитров е разбрал от някой шпионин на някоя страница какво пише и сега иска Борисов да го обяви", подчерта той. По думите на Борисов този доклад още не е готов, а вече се съдим с руснаците в Париж и в Женева. "До този момент сме платили 1,38 млрд. лв. живи български левчета от джоба на българския данъкоплатец", каза той, а на въпроса дали ще има "cancel” (бел.ред. "спиране", "прекъсване" от англ.) отговори: "Кенсъл не знам какво означава, може би край на английски".

Според премиера през изминалите три години, в които Трайков беше министър, няма напредък в енергетиката, а по отношение на икономиката сме изостанали много. Той смята, че енергетиката ни с нищо не е станала по-независима. "Тепърва ще се правят първи копки за интерконекторните връзки", отбеляза той.

По-трудно на Борисов е било с оставката на здравния министър Стефан Константинов. Той си е подал оставката още на 13 март. По думите на премиера, Константинов е честен човек, но не е съумял да проумее, че институциите са тези, които превръщат идеите в реалност.

"Успя да се скара с всички – с парламентарната група, със заместниците си... и накрая се оказа, че само аз съм му фен", коментира министър-председателят. Той обвинява Константинов за това, че е работил за намаляването на цените на лекарствата по-рано. "Защо не преди една година и ме излагаш вече мен на натиска – от къде да знам колко струва аналгинът или хининът. Нали затова имам министър, заместник-министри, хиляди хора които получават заплата", каза той. Борисов има намеренията да сменя министри, докато не попадне на правилния човек. В момента в ГЕРБ се обсъждат две кандидатури за нов здравен министър – на Менда Стоянова и Десислава Атанасова.

Трета тема, която намери място в коментара на министър-председателя, е свързана със скандала с австрийския лобист Петър Хохегер, а след това и на жената, с която живее лидерът на БСП Сергей Станишев – Моника Йосифова. "Госпожата се държи много по-мъжки и се опитва да се отбранява", смята Борисов. Той обаче смята, че ако реши да съди министрите, които я нападнаха, Йосифова ще направи най-голямата си грешка.

Борисов се закани и на земеделските производители, и на търговците. Днес, 16 март, той има намерения да посещава магазините, за да провери какви са ценовите спекули. Премиерът запита производителите, дали това е тяхната благодарност, задето получават дотация от държавата. По думите му, ако цените на храните продължават да вървят на горе, в следващия бюджет пари за доплащания няма да има.

Последната новина от тази сутрин е свързана с оставката, която заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков, е депозирал. Борисов ще я подпише, но мотивите за нея, така и не станаха ясни.

* Информацията е актуализирана в 10:00 часа

Водещи

Най-четени