Деница Сачева: 6300 деца са спасени от домове за сираци за 6 години 23.06 | 20:32

Осиновени са 4200 малчугани, 2367 в приемни семейства, 6338 при роднини

От iNews.bg

"За последните 6 години 6300 деца са изведени от специализираните институции". Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на конференция на тема "Процесът на деинституционализация – напредък и предизвикателства".

Форумът се организира от Държавната агенция за закрила на детето и организацията Лумос България. По време на събитието бяха представени резултатите от реформата за деинституционализация на грижата за децата от началото й през 2010 г. до сега, предаде БГНЕС.

За 6-годишния период е било предотвратено изоставянето на 13 600 деца от техните родители, a други 400 малчугани са успешни реинтегрирани в семейна среда, посочи Сачева.

От 2010 г. до сега са осиновени над 4200 деца. Към май 2016 г. в приемни семейства са настанени 2367 деца, а други 6338 деца получават грижа в семейства на роднини или близки.

"Тези числа са впечатляващи и са резултат от ангажимента и енергията на всички организации, включени в процеса по деинституционализация", отбеляза зам.-министърът.

Според нея има подобряване на партньорството между държавата, общините и неправителствените организации, както и общото разбиране за развитие на интегрираните услуги в общността.

Като приоритети на държавата в бъдещото изпълнение на реформата Сачева открои подобряването на качеството на услугите за деца и създаването на ясна нормативна база, въз основа на която да се провежда систематизирана политика.  

Водещи

Най-четени