Денков: Родители, не спирайте децата си да идват в училище 10.12 | 10:20

Той коментира, че новата мярка, според която ще се учи присъствено ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат е с цел колкото се може повече ученици да бъдат в класните стаи

От iNews.bg

"Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй като и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези тестове няма. Големите ученици свикнаха да са вкъщи, а на тях им предстоят изпити в края на годината, така че моят призив и към родителите е да ги подтикнат - те трябва да бъдат в класните стаи", това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в ефира на БНТ.

Той коментира, че новата мярка, според която ще се учи присъствено ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат е с цел колкото се може повече ученици да бъдат в класните стаи. 

Денков съобщи, че тестове са осигурени за следващата седмица. Той потвърди, че когато са обсъждани цените и избора на доставчик експертите на МОН са били помолени да напуснат тази експертна група. 

"Това е вярно, нашият представител беше там основно, за да каже какви са изискванията, за да могат да бъдат приети тестовете от родителите на децата. Нашият представител си свърши работата, за която беше отишъл. Министерството на здравеопазването се съобрази с нашето желание да бъдат максимално щадящи", обясни служебният министър. 

Николай Денков се оплака, че на моменти се е чувствал "като лошото ченге", защото на няколко пъти от Министерството на здравеопазването са казвали, че децата тръгват на училище, а е нямало тестове. 

"Основното е, че породиха напрежение между родителите и учителите. Това, което не трябва да се случва е да се казва, че тестове има и децата тръгват на училище, няколко пъти се случи от Министерството на здравеопазването. В петък всички научават, че децата в понеделник тръгват на училище, а ние нямаме тестове и аз се оказвам лошото ченге, което казва "ама няма да ходят децата ви на училище", защото иначе ние нарушаваме заповедта на министерството на здравеопазването", допълни той.

Водещи

Най-четени