Депутат от БСП: Просветната реформа на Кунева съвсем ще опростачи нацията 02.06 | 15:48

Законът за училишното образование ще пенсионира набързо стотици директори и учители

От iNews.bg

Държавата готви "чистка" в училищата! Промените в Закона за предучилищното и училищното образование на просветния министър Меглена Кунева предвиждат пенсиониране на над 150 директори и преподаватели в държавни и общински училища. Готвените поправки в учебното съдържание пък няма да направят нищо повече от това "да опростачат още повече" българската нация. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от "БСП лява България" Валери Жаблянов, цитиран от БГНЕС.

Според социалиста с поправките се изменяла структурата на българското образование, учебните програми и стандартите. "В резултат на промените ударно ще бъдат пенсионирани над 150 директори на училища. Също така ще бъдат пенсионирани и учители. Това ще доведе до чистка, която ще лиши образованието ни от професионалисти”, предупреди той.

Жаблянов смята още, че законовите промени са "проводник на една антибългарска политика, която цели да пренапише учебниците, учениците да започнат да учат без учебници през предстоящата учебна година, с формални законови актове да изгонят от училище директори и учители с постижения”.

По думите му това е поредното доказателство за една добре обмислена и организирана акция в българското образование, която "няма да доведе до нищо друго, освен до поредния етап в опростачването на българската нация".

"Не може с един формален акт да бъдат изгонени директори с квалификация. Не може в период, в който има недостиг на млади учители в системата, по бързата процедура и по неясни програми за 3 месеца да се произведат млади учители, които да заемат освободените работни места", възмущава се депутатът от левицата.

Водещи

Най-четени