Депутат от ГЕРБ: Без бурки на обществени места! Преди 15 години ромките не знаеха що е ислям! 16.04 | 19:01

Методи Андреев иска държавата да обучава българските имами

От iNews.bg

Бурките на обществени места трябва да бъдат забранени със закон. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Той подчерта, че скриването на лицата пречи на идентификацията и отбеляза, че жените могат да носят забрадки, щом религията им ги кара.

"Случаят в определени населени места е по-тежък. Тези, които са най-радикалните и най-правоверните по отношение на носене на бурки, са роми. Тези ромски жени, които носят бурки, до преди 10-15 години не са знаели какво е ислям. Те са представители на тази прослойка на ромското население, която по комерсиални съображения прие исляма и точно това е обезпокоителното", предупреди той.

Андреев припомни, че вече има законодателство за забрана на носенето на бурки в Белгия и други държави от Западна Европа.

Депутатът каза още, че държавата трябва да контролира обучението на българските имами.

По думите му е наложително имамите да се обучават в български училища и да е ясно какъв е исляма, който те изучават.

"Накрая да не стане така, че ние да не знаем какво всъщност те са изучавали и да започнат да проповядват радикален ислям. Българската държава трябва да вземе в ръцете си образованието на имамите на българските мюсюлмани. Те трябва да бъдат обучавани в наши български училища, където се изучава ислямът. Ислямът е съжителствал с християнството столетия наред. Тяхната религия не е радикална. Като всяка една религия, тя е човеколюбива. Важното е държавата да намери възпитателен, законодателен, образователен начин и технология тази религия да не се радикализира", добави той.

Водещи