Депутат от ДПС: Анкетна комисия за президента е нужна, тъй като компрометира институцията 30.03 | 15:39

EVN не плащали на НЕК, тъй като имали протекцията на Плевнелиев

От iNews.bg

Нова анкетна комисия за действията на президента Росен Плевнелиев е нужна, тъй като той е компрометирал институцията. Това заяви депутатът от ДПС Янко Янков пред БНР. Той коментира инициираната от "Атака" подписка за сформирането на комисия за срещата на държавния глава с шефа на EVN  Щефан Шишковиц във Виена.

Според него вместо да обединява нацията и да вдига престижа на страната ни Плевнелиев правел точно обратното. " И това, което се случи във Виена, и това, което изтече като информация, че той е само президент на ГЕРБ, и за това, което направи по Изборния кодекс. Разбира се, да, това е също един изключително сериозен проблем, който трябва в най – малкия случай да бъде изяснен за какво става въпрос, какви са тия корпоративни интереси, към които президентът има пряко отношение и защо тази среща се провежда дискретно във Виена", коментира той. 

От своя страна лидерът на националистите Волен Сидеров  заяви, че отправна точка в работата на комисията ще бъде тайната среща на държавния глава в австрийската столица. 

"Вместо тези шефове на фирми да бъдат притиснати да повишат таксата или да бъдат изгонени от България, според мен най – правилното решение. Сега добавяме и шефа на EVN, с когото Плевнелиев се срещал тайно във Виена и броени дни след тази среща EVN отказа да плати на НЕК полагаемата се сума, която трябва да плати", каза Сидеров. 

Според шефът на патриотичната партия шефът на компанията е добил самочувствие, че може да не се разплати благодарение на разговора с президента. Той добави, че Шишковиц явно се ползва в протекцията на държавния глава. 

Янков също така добави, че парламентарната група на партията му е сложила подписите си под жалбата до Конституционния съд за решението на Плевнелиев да отсъди една квота повече на ГЕРБ в състава на ЦИК. Депутатът добави, че решението на КС ще е в полза на всички политически сили. Той прогнозира, че магистратите едва ли ще се произнесат преди евроизборите на 25 май. 

Водещи

Най-четени