Депутати и министри пак на работа 11.01 | 08:53

След ваканцията по празниците НС и МС ще проведат първите си заседания за годината

От Кремена Бедерева

Парламентът започва работа след ваканцията по празниците. Тази седмица в Народното събрание ще бъде разгледан на първо четене Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи.

Депутатите ще разгледат на първо четене и Законопроекта за изменение за Закона за чистотата на атмосферния въздух, информира агенция "Фокус".

Ще бъдат представени и редица годишни отчети и доклади, сред които годишен отчет за дейността на НЗОК за 2010 г., отчет на Съвета за електронни медии за периода 01. 01. 2011 – 30. 06. 2011, годишни доклади на Комисията за регулиране на съобщенията за 2010 г. по Закона за електронните съобщения и по Закона за пощенските услуги.

Правителството пък ще обсъди да има тримесечен срок за приключване на проверките по постъпили сигнали за нередности по програми, фондове и инструменти, съфинансирани от Европейския съюз.

Новото изискване в наредбата, която определя процедурите за администриране на нередностите, е обусловено от зачестилите индикации за много дълги проверки от страна на управляващите органи по получени от тях сигнали – период, в който се спира изплащането на безвъзмездната помощ към бенефициентите.

С новите текстове ще се регламентира също завеждането на сигналите – включително анонимни и устни, в деловодната система на всяка структура. Липсата в момента на задължение това да се прави създава трудности при проследяване на работата по сигналите, както и предпоставки за укриването или ненавременното им обработване.

Предвижда се изричен текст да задължава компетентните органи, администриращи нередности, да издават конкретен акт за наличието или липсата на нередност по получен сигнал.

Очаква се в списъка със забранени за приватизация дружества да се включи и "Академика 2011” ЕАД, образувано чрез сливане на "Академика спорт” ЕАД и "Академика 2000” ЕАД. В новото дружество, което е вписано в Търговския регистър на 17 октомври 2011 г., правата на държавата се упражняват от министъра на физическото възпитание и спорта.

Министрите ще обсъждат пет общини да стопанисват археологически културни ценности с национално значение - Ботевград, Ямбол, Севлиево, Костенец и Кърджали. С тях те кандидатстват за финансиране по схемата за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” по ОП "Регионално развитие” с цел подобряване на състоянието им и развитие на конкурентоспособни туристически атракции.

Правителството ще обсъди и доклад за дейността на НСИ през 2011 г. В него се посочва, че България е първенец сред държавите от ЕС по електронно преброяване - 41,2% от преброените граждани са направили това чрез интернет. Този резултат нарежда страната ни на първо място сред европейските държави, обявили данни за електронно преброяване до момента.

Водещи

Най-четени