Депутатите гледат на първо четене законите за сдруженията за напояване и електронните съобщения 27.05 | 09:48

Премиерът Борисов ще докладва на парламента състоянието на националната сигурност

От iNews.bg

На днешното си пленарно заседание парламентът ще гледа на първо четене промените в два закона. Това са Законът за сдруженията за напояване и Законът за електронните съобщения.

Депутатите отложиха гласуването на промените в Закона за сдруженията за напояване за началото на днешното пленарно заседание. По време на дискусията от БСП заявиха, че ще се въздържат от подкрепа, защото има опасност скрито да се разпродадат "Напоителни системи", които са включени в забранителния списък за приватизация.

Припомняме, че вчера от Министерството на земеделието и храните категорично опровергаха информацията на социалистите, че "Напоителни системи" ще бъдат раздържавени.

От БСП допълват, че досега има 108 сдружения за напояване в страната, които са имали право на финансова помощ от държавата за проектиране, ремонт и реконструкция на напоителните системи и са били освободени от такси за регистрацията си.

С новите изменения обаче това ще отпадне и държавата практически ще се оттегли от сектора.

Промените в Закона за електронните съобщения пък предвиждат достъпът до лични данни, предоставяни от оператори на съобщителни услуги, да става след разрешение на съда. Данните, събрани и обработени от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, ще бъдат съхранявани както за нуждите на националната сигурност, предотвратяването, разкриването и разследването на тежки престъпления, така и занапред за издирването на лица, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление.

Парламентарният контрол ще започне в 11 часа с участието на премиера Бойко Борисов, който ще отговори на питане на лидера на БСП Корнелия Нинова относно годишния доклад за състоянието на Националната сигурност.

 



Водещи

Най-четени