Депутатите дадоха зелена светлина на прокуратурата да се намесва в сделки 03.04 | 10:53

119 народни представители гласуваха за промените в Гражданския процесуален кодекс

От iNews.bg

Народното събрание (НС) подкрепи възможността прокуратурата да се намесва в частни сделки като страна. Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). 119 народни представители от общо 151 в залата бяха "за" законовите изменения. 15 гласуваха против, а 17 "въздържал се".

Вносители на законопроекта са Цветан Цветанов от ГЕРБ, Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Четин Казак от ДПС, Красимира Ковачка от БДЦ и Стефан Кенов от БДЦ.

От правната комисия излязоха със становище, че с този законопроект се цели да се даде възможност прокурора да предявява искове и да бъде страна в гражданското съдопроизводство за защита на интересите на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона, пише БТА.

В началото на седмицата членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха правната комисия на ВСС да изготви становище по промените, свързани с правомощията на прокуратурата. От съда няколко пъти подчертаха, че не са били поканени на заседанието на правната комисията, когато се обсъжда законопроектът. 

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени