Депутатите "замразиха" пенсионната възраст 08.11 | 12:31

Необходимият стаж е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете

От Десислава Маданска

От 1 януари 2014 година жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете – на 63 години и 8 месеца. Това става възможно, след като депутатите "замразиха" възрастта за пенсиониране, като приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване на заседанието в петък.

Необходимият стаж за пенсиониране е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Хората, на които не им достига възраст или осигурителен стаж, могат да се пенсионират до 24 месеца по-рано. Те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж. Размерът на предсрочната пенсия ще се определя по формулата за нормална пенсия, като за всеки месец, недостигащ до навършване на стандартната възраст, намалението да бъде с 0,4%. Така максималното намаление на предсрочната пенсия достига 9,6%.

Вносителите – лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев и група депутати от БСП, се аргументираха с това, че пенсионната възраст в България е една от най-високите в Европейския съюз. Разликата започнала да става все по-осезаема през 2012 г., като същевременно средната продължителност на живота у нас е с около 7 години по-ниска спрямо средно равнище в ЕС.

В мотивите си вносителите посочват, че провежданите през последните три години пенсионни реформи са давали приоритет на увеличаването на пенсионната възраст и продължителността на осигурителния стаж, без да се отчитат продължителността на живота, състоянието на пазара на труда, здравословното състояние на работещите и условията на труд, добавя БТА.

От БСП смятат, че с възможността за предсрочно пенсиониране ще се предостави възможност за избор на хората, дълготрайно безработни, или по друга причина останали без работа и без право на парични обезщетения за безработица, да се пенсионират, вместо да търсят варианти за получаване на други социални плащания. Според тях при най-неблагоприятния сценарий може да се очаква не повече от 8-10% от хората, които са в предпенсионна възраст, да предпочетат тази възможност.

По техни изчисления, ако се допусне, че между 4500-5000 души годишно изберат да се пенсионират предсрочно с намалена пенсия, допълнителните разходи за пенсиите на тези лица ще бъдат около 16 млн. лв. През 2015 г. необходимите допълнителни средства ще са около 32 млн. лв. 

Депутатите подкрепиха и друг проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от Атанас Мерджанов от левицата и група депутати.

Измененията дават възможност на военнослужещите да придобиват право на пенсия при освобождаване от служба, независимо от възрастта им, при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети трябва да са действително изслужени като военнослужещи.

По думите на военния министър по този начин ще се поправи една несправедливост към военнослужещите.

Според него няма да има много военнослужещи, които ще искат да се пенсионират.

"Защо един военен, пред който има кариера и взема добро заплащане, би искал доброволно да се пенсионира и да получава пенсия от 700 лева", попита реторично той. 

Водещи

Най-четени