Депутатите започват да гледат бюджета за догодина 13.11 | 09:12

Проектът предвижда ръст на заплати, пенсии, пари за здраве, за образование и др.

От iNews.bg

За първо четене в пленарна зала влиза проектозаконът на бюджета за следващата година, предаде БГНЕС. На извънредно заседание вчера депутатите приеха на първо четене бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване.

Сред набелязаните цели в Бюджет 2020 са увеличение на разходите за средно образование, удвояване на учителските заплати, инфраструктура с фокус в Северна България, увеличение на разходите за отбрана. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че Бюджет 2020 е добре балансиран.

Очакваният макроикономически ръст за периода 2020-2022 г. е около 3,3% за всяка от прогнозните години, като прогнозата е за запазване на темпа на икономическия растеж. Според прогнозата на финансовото министерство се очаква забавяне в стойността на инфлацията от около 2,1% годишно, спад на безработицата до 4% в края на прогнозирания период.

Акцент в бюджета е образованието, което получава 610,1 млн. лв. повече. Близо половин милиард повече е насочен за здравеопазване, ръстът на пенсиите също е заложен. Нарастват с близо 200 млн. лв. социалните помощи и обезщетенията.

По отношение на данъчната политика, данъчните ставки се запазват. Минималната работна заплата ще нарастне до 610 лв., а увеличението на пенсиите ще е с 6,7%. Предвижда се запазване на максималния осигурителен доход на 3000 лв, таванът на пенсиите също остава 1200 лв.

Разходите за отбрана по предложение на правителството нарастват с 201,7 млн., с което възлизат на 1,61 процента от БВП.

За 2020 година през бюджета ще към общините ще бъдат трансферирани над 4,2 млрд. лв. или с 460 млн. лева повече спрямо тази година.  

Водещи

Най-четени