Депутатите искат председателят на ДКЕВР да се избира от парламента 11.12 | 11:30

Нямало да се стигне до сътресение след оставката на Анжела Тонева, смятат от БСП

От Ивелина Георгиева

"Не мога да коментирам лични причини на жена, която е решила да напусне. Нейно лично решение е." Така депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на Комисията по енергетика в парламента Явор Куюмджиев коментира оставката на председателя на ДКЕВР Анжела Тонева.

"Напрежение в енергетиката има. Още от първия ден на това Народно събрание беше дискутирана темата", коментира Куюмджиева, но допълни, че има стъпки, които се предприемат, за да бъдат решение проблемите в сектора.

В програмата на управляващите е залегнала промяната председателят на ДКЕВР да се избира от Народното събрание и дебатите ще започнат след коледните и новогодишните празници, съобщи Куюмджиев. Според него трябва да има повече комисари, тъй като съществуват четири сектора, които комисията регулира и трябва да се знае кой носи отговорността. По думите му няма да се стигне до сътресения в системата, който и да е новият шеф на ДКЕВР, защото всеки ще има достатъчно време да се подготви за новия регулаторен период.

От "Атака" също коментираха подадената от Анжела Тонева оставка. От партията искат промяна в закона за енергетиката, според която ДКЕВР да бъде създадена по съвсем друг начин и гражданските организации да бъдат представени в нея с право на глас.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев смята, че напрежението в сектора, за което говори регулаторът, идва от огромните загуби, които изпитват дружествата. Добрев посочи, че още в първите дни на 42-рото народно събрание е внесъл законопроект, според който председателят на ДКЕВР трябва да се избира от Народното събрание.

Водещи

Най-четени