Депутатите към чуждите дипломати: Не се месете във вътрешните работи на България 11.09 | 14:21

БСП, Патриотичния фронт, "Атака" и АБВ разкритикуваха остро посланици от ЕС

От iNews.bg

Членовете на парламентарната комисия по външната политика обсъдиха с политическите лидери в страната мерките за борба с корупцията. На заседанието на комисията по покана на българския парламент присъстваха посланици на европейски държави, на Норвегия, Швейцария и САЩ.

От БСП, Патриотичния фронт, "Атака" и АБВ разкритикуваха дипломатите за изявлението им относно антикорупционния закон. 

В началото на седмицата посланици на 14 държави от Европейския съюз, подкрепени от колегите си от Норвегия и Швейцария, разпространиха съвместно изявление, в което определиха отхвърлянето на законопроекта срещу корупцията по високите етажи на властта като лош сигнал в борбата срещу това явление в България.

Днес на заседанието на външната комисия от БСП, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ, "Атака" и АБВ отново обясниха аргументите си да не подкрепят законопроекта. Като основни причини те посочиха възможността да си работи по анонимните сигнали и ръководителят на Бюрото за борба с корупцията да се избира от изпълнителната власт. 

Янаки Стоилов от "БСП лява България" разкритикува като не особено европейска и добра оформящата се практика на изявления на посланици по един или друг въпрос. Това вместо да подпомага открития диалог, създава впечатлението за някакво наставничество, отбеляза той. Стоилов коментира още, че ЕС досега не провежда достатъчно далновидна политика по отношение на бежанците, и добави, основното действие трябва да се насочи към районите на конфликта. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отбеляза, че чуждите посланици нарушават чл. 41 от Виенската конвенция, според който те са длъжни да не се месят във вътрешните работи на страната, в която са акредитирани.Тези държави, които са символ на корупцията сочат към България с пръст и ни карат да се чувстваме виновни, коментира Сидеров. 

Заместник-председателят на парламента и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов призова дипломатите да третират България като пълноправна държава, а не като лошо дете, което трябва да бъде сочено с пръст. Той добави, че ПФ не споделя виждането на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за квотно разпределение на бежанци, защото не се отчита желанието на имигрантите и се нарушава суверенитетът на държавите членки.

Председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов изрази смущение от писмото на посланиците, в което, по думите му, се съдържа имплицитно обвинение, че тези, които не са подкрепили законопроекта, не желаят ефективна борба с корупцията. Той отбеляза, че ако се намери решение за по-ползотворно работа на Бюрото за борба с корупцията, от АБВ ще подкрепят законопроекта. Подобна воля декларираха и от ДПС.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан посочи, че генераторът на корупцията е изпълнителната власт и основният порок на законопроекта е предложението Министерският съвет да избира ръководителя на Бюрото. Ако се преодолее този порок, ДПС ще подкрепи консолидирано този законопроект, заяви той. 

От ГЕРБ посочиха, че политическите сили в българския парламент нямат различия относно философията и целите на законопроекта, но трябва да се изчистят определи детайли, за да може да бъде приет с политически консенсус. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че поканата посланиците да присъстват на днешното заседание на външната комисия идва от парламента и отбеляза, че конструктивният диалог означава равнопоставеност на разговорите. От Реформаторският блок заявиха, че приемат този формат на разговора като нещо нормално. 

В края на срещата посланикът на Холандия Том ван Оорсхот коментира, че всички парламентарни групи подкрепят идеята за борба с корупцията и изрази надежда България скоро да приеме подходящо законодателство. 

Водещи