Депутатите обсъждат бюджет 2016 19.11 | 09:00

Със заложените промени, от началото на следващата година, минималната работна заплата ще стане 420 лева

От iNews.bg

Депутатите ще продължат с гласуването на първо четене на държавния бюджет за 2016 година. Това предвижда първата точка от дневния ред на парламента за днешното пленарно заседание.

Вчера, всички 23 постоянни парламентарни комисии представиха докладите си, а днес заседанието на народните представители ще започне с дебатите по Бюджет 2016. В него са заложени очаквания за реалeн растеж на БВП от 2,1%.

На пленарното заседание в сряда депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2016 г., който ще бъде със 129 млн. лв. повече в сравнение с 2015 г. Депутатите приеха и бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година. В него е предвидено запазването на размерите и съотношенията на осигурителните вноски и нарастване на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии средно с 8,6%.

Със заложените промени, от началото на следващата година, минималната работна заплата ще стане 420 лева. Предвидено е и увеличаване на пенсионната възраст с 2 месеца, както и на минималната пенсия. Социалната пенсия по старост ще стане 118 лева, като максималният размер на пенсията от 910 лева ще остане същият.

Водещи

Най-четени