Депутатите обсъждат ветото на президента и купуването на COVID-ваксини 03.12 | 07:45

Парламентът ще реши дали да се възползваме от сключените от ЕК договори с фармацевтични компании

От iNews.bg

На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще обсъдят отново поправката в Закона за потребителските кредити (ЗПК), даващи възможност на кредитни институции да събират от потребителите двойни неустойки за т. нар. бързи кредити, предаде репортер на БГНЕС.

Промените, направени от управляващите през преходните и заключителни разпоредби на друг закон – този за ДДС, бяха върнати за ново разглеждане от президента Румен Радев, според когото е "правно нетърпимо" да се ограничава защитата на потребители. Държавният глава аргументира ветото си и с факта, че "вмъкването на промени между двете четения" на един закон, които не са свързани с него, "противоречи на правовата държава".

Самите текстове бяха по предложение на независимия депутат Спас Панчев, а веднага след като получиха подкрепата на управляващите адвокати алармираха за възможно злоупотреби от страна на фирмите за бързи кредити. Последва спешно заседание на Бюджетна комисия, където промени бяха оттеглени, а поправката на поправката бе приета и през преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Това пък даде повод на опозицията да обвинят мнозинството в "правен хаос", тъй като те отмениха текст от закон, който още не бе влязъл в сила.

На пленарното заседание депутатите ще гласуват и проект на решение за одобряване на участието на страната ни в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV. 

Водещи

Най-четени