Депутатите обсъждат спорните текстове за бързите кредити 26.11 | 10:37

Депутатите отхвърлиха днес предложението на БСП самоосигуряващите се да получат една минимална заплата заради започващия в петък локдаун

От iNews.bg

Депутатите обсъждат днес спорните текстове за бързи кредити като част от преходните и заключителните разпоредби на държавния бюджет за догодина. С тях се актуализира за трети път и тазгодишната финансова рамка.

Спорните текстове, с които при просрочие главницата при бърз кредит може да са удвои, ще бъдат променени с поправка, направена във вторник от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова през текстовете от финансовата рамка за догодина.

Въпреки че това не е логичното място на текста в нормативната уредба, по този начин се отговаря на острата обществена реакция на поправката, внесена от независимия депутат Спас Панчев. Тя също бе направена през Закона за ДДС, а вчера президентът Румен Радев наложи вето на текстовете.

С приемането на преходните и заключителни разпоредби на бюджета ще бъде окончателно одобрена цялостната финансова рамка за 2021 година, а в нея намира място и третата актуализация на бюджета за тази година.

Според нея икономиката ни ще се свие с 3% тази година, а хазната ще завърши с дефицит над четири на сто.

Депутатите отхвърлиха днес предложението на БСП самоосигуряващите се да получат една минимална заплата заради започващия в петък локдаун.

Виолета Желева от левицата подчерта, че те тази група хора не могат да се възползват от мерките на правителството:

"Беше представена мярката, която някои от тези, които ще бъдат в неплатен отпуск, ще получават 24 лв. на ден. Самоосигуряващите се и самонаетите няма да могат да се възползват от тази мярка".

Промени в Семейния кодекс, отнасящи се до правото на бащинство и оспорването му, ще обсъжда още Народното събрание. Депутатите ще разискват и промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и промени в закона за радиото и телевизията.

Те предвиждат Съветът за електронни медии и доставчиците на медийни услуги, включително Българската национална телевизия и Българското национално радио, да изработват Кодекс за поведение с мерки за означаване и ограничаване достъпа до предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата. 

Водещи

Най-четени