Депутатите отказаха да вдигнат парите на майките 01.12 | 21:19

Опозицията обвини управляващите, че работят срещу народа

От iNews.bg

Народните представители гласуваха бюджета на ДОО за 2016 г., предаде БГНЕС.

Депутатите не вдигнаха парите за майчинство и ги оставиха 320 лв. по време на гласуването на второ четене на бюджета на ДОО. Мнозинството отхвърли предложението, направено от левицата, размерът на майчинството да бъде актуализиран съгласно размера на минималната работна заплата и да стане 420 лв., както и предложението на ПГ на ДПС – размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 3 г. възраст да стане 380 лв., съгласно увеличението на минималната работна заплата от 40 лв.

Председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков заяви: "Всеки ден ще броим дните, за да се види как българското правителство работи срещу българския народ, докато такива мерки не бъдат предложени".

Тази година 13 500 деца не тръгнаха на училище в България, има ясен спад на раждаемостта в сравнение с миналата година, когато управляваше правителството на Орешарски, отбеляза Миков. Сега имате възможност да подкрепите едно от двете решения - става въпрос за пренебрежимо малко пари в сравнение с парите, които оставяте на разположение на правителството, заделяни за европейските проекти, за да бъдат направени чудни магистрали, тротоари и фонтани, добави той.

Без увеличение на майчинството на нивото на минималната работна заплата знакът ще е ясен "вас хората не ви интересуват", обърна се той към управляващите.

Депутатите решиха също минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за 2016 г. да остане 157, 44 лв. за първите шест месеца на година, а от 1 юли до 31 декември да стане 161,38 лв.

Водещи

Най-четени