Депутатите премахнаха бонусите на висшите магистрати 27.06 | 11:13

Това стана при повторно гласуване на оспорените разпоредби от Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 7 юни и върнат на 14 юни от президента

От Андриян Георгиев

Народното събрание реши да премахне т.нар. кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към ВСС, съобщи БНР. Те трябваше да получат бонусите след края на мандата им. 

Това стана при повторно гласуване на оспорените разпоредби от Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 7 юни и върнат на 14 юни от президента.

По този повод депутатът от БСП Мая Манолова каза: "От правна гледна точка това вето е смешно, то е несериозно, един юридически абсурд." 

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък заяви от парламентарната трибуна: "Защо хората отиват на висока публична длъжност, какво правят там – това е ключов въпрос. Г-жо министър, аз такова разсъждение, такава непоследователност не мога да разбера. Не може групово да третирате хората, когато става въпрос за бонуси, тъй като това са различни хора, по различен начин носят дълга си. Те не са овце, че да се погрижите за всички. Коя сте вие да им обещавате каквото и да било? Това е абсолютно нелогично и няма нищо общо с ценностите на демокрацията."

По време на обсъждането на промените в Закона за съдебната власт министърът на правосъдието Диана Ковачева каза, че членовете на ВСС не заслужавали да бъдат блокирани в своето кариерно развитие. 

"Ще се опитаме евентуално есента да предложим някаква възможност за атестиране или друг начин, така че членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да могат да се развиват. Следва да има възможности за развитие на колегите, които са се посветили на административна работа, но все пак свързана със съдебната система", каза Ковачева.

iNews припомня, че Законът за съдебната власт беше върнат в парламента, след като президентът Росен Плевнелиев наложи първото си вето на текстовете от закона, които предвиждаха след изтичането на мандатите на членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС те да бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им. С гласуваното първо вето на държавния глава преди дни депутатите върнаха закона за повторно разглеждане. 

На вчерашното заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси народните представители от комисията гласуваха срещу спорните текстове в Закона за съдебната власт, подкрепяйки ветото на президента. Така комисията реши да отпадне предложеният кариерен бонус за членовете на ВСС и ИВСС.

Водещи

Най-четени