Депутатите пътуват free 12.06 | 17:29

Те не се отказват от безплатен транспорт, но пенсионерите ще си плащат

От Филипа Тодева

Депутатите и от това Народно събрание не се отказват от безплатен транспорт.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев предложи да отпадне възможността народните представители да пътуват безплатно или да им се признават разходите при пътуване с градския и държавния железопътен транспорт.

"Пенсионери и хора с увреждания, студенти, ученици също плащат една част от картата си за пътуване в градския транспорт... Не приемайте това мое предложение като популизъм, а като едни недопустими привилегии, от които трябва да се лишим в това време", посочи Мутафчиев, цитиран от БТА.

Предложението му обаче беше отхвърлено с 31 гласа "за", 15 "против" и 50 се въздържаха.

В правилника беше записано, че се признават транспортните разходи при пътуване с общинския вътрешноградски транспорт, държавния железопътен транспорт, както и по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители.

Признават се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а на останалите - до общо 12 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, във връзка с дейността им като депутати.

Водещи

Най-четени