Депутатите решават за преброяването през 2021 г. 30.01 | 11:03

Според проекта то трябва да започна на 22 януари

От iNews.bg

Законът за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021- ва година влиза на първо четене в Народното събрание. Дебатите са в дневния ред за тази седмица, предаде БНР.

Законопроектът определя 22 януари 2021 година за основна дата, към която ще се отнасят събраните по време на преброяването данни.

Периодът за подготовката и провеждането на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година за народни представители и за президент и вицепрезидент.

Преброяването ще се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари на 2021 година. В Законопроекта е посочена изрично информацията, която ще се събира от населението, домакинствата, сградите и жилищата.

Освен тази информация, която е задължителна, съгласно европейското законодателство за национални цели ще се събира и допълнителна информация, за етнокултурни характеристики и здравен статус, а по отношение на жилищата и сградите - за енергийна ефективност.

Законопроектът предвижда приемане на програма и за преброяване, която ще бъде внесена за разглеждане от МС в тримесечен срок

С гласуване на проект на решение за провеждане на тържествено извънредно пленарно заседание на 16 април във Велико Търново ще започват работа депутатите днес.

Поводът е 140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция. Предложението е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В програмата на депутатите влиза и второ четене на промените в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. А целта според вносителите е да се осигури по-добра защита на интересите на държавата и общините чрез прилагане на международно признат модел за вътрешен контрол.

Водещи