Депутатите съгласни с по-висока такса смет за домакинствата 07.09 | 15:36

Общините се опасяват, че това ще доведе до двойно поскъпване на места и незаконни бунища

От iNews.bg

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене радикални промени в определянето на такса смет. Новите правила предвиждат "замърсителят да плаща", което на практика означава драстично увеличаване на общинската такса смет за домакинствата, предаде бТВ. 

Проектът предвижда общините да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички. 

Според Националното сдружение на общините обаче тези правила са трудно приложими, защото създават риск от нерегламентирани сметища, а в някои големи общини като София, например, може да доведе до драстичен скок на битовата такса смет за отделни домакинства. 

В момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители - 30%. Прочените се правят, за да се промени това несправедливо съотношение и то да стане по-балансирано. Не е изключено обаче на места таксата за бита да скочи над два пъти.

"Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци -  на база генерирани количества. На принципа "замърсителят плаща”, обясни зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов. 

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков пък се надява това да доведе до увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци, а до 2020 г. - 50% от буклука у нас да се рециклира, каквито са ангажиментите ни към ЕС.

Проектът не предвижда преходен период, въвеждането на новите правила ще стане от 2019 г. Общините обаче искат повече време, за да не се стигне до срив в приходите им. Има вариант за отлагане с година на влизането на новите такси смет в сила.

Водещи

Най-четени