Депутатите ще могат да осигуряват кворум вече и от домовете си 06.11 | 17:33

Проекторешението е ексклузивно и не предвижда промяна на Правилника за работа на Народното събрание. То ще се отнася само за депутатите под изолация или карантина заради коронавируса

От iNews.bg

Депутатите вече ще могат да се регистрират за осигуряване на парламентарния кворум и от вкъщи. Такова проекторешение са внесли представители на ГЕРБ и "Обединени патриоти", показа справка на колегите от бургаския сайт "Флагман".

Депутатите одобриха то да влезе за разглеждане в дневния ред за днес. Това явно е провокирано от проблемите с кворума през последните дни и обвиненията от страна на опозицията, че дори карантинирани народни представители са принуждавани да се регистрират сутрин в Народното събрание (НС).

Проекторешението е ексклузивно и не предвижда промяна на Правилника за работа на Народното събрание. То ще се отнася само за депутатите под изолация или карантина заради коронавируса Covid-19.

Те ще имат право и да се изказват и да гласуват чрез видеоконферентна връзка.

Само преди дни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че Конституцията не позволява провеждане на пленарни заседания онлайн. Тя сега обаче е първата, подписала се под революционното проекторешение.

За да могат да работят онлайн, депутатите под карантина ще трябва да се заявяват чрез председателите на парламентарни групи предния ден. "Независимите" народни представители пък ще пращат заявката си лично по електронна поща. 

Новите правила няма да важат само при провеждане на закрити заседания и при тайно гласуване. 

Водещи