Депутатите ще обсъждат бюджета под полицейска блокада 09.11 | 08:11

Синдикатите започват преговори с партиите, не вярват на обещания преди да ги видят реализирани

От iNews.bg

Депутатите ще разглеждат бюджета за 2016 г. под полицейска блокада. В четвъртък, за когато е насрочено първото четене на проекта от ресорната комисия, синдикатите в сектор "Сигурност” организират нов масов протест. Очаква се сградата на Народното събрание да бъде обградена от полицаи, които не се отказват от протестите си, въпреки че вчера получиха обещание от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че правителството ще оттегли спорните текстове от законопроекта си, които предвиждаха орязване на разходите за социални придобивки, заради което и започнаха масовите протести. Този път демонстрацията обаче няма да се състои само пред самия парламент, а ще бъде обградена цялата сграда. Така на практика депутатите ще обсъждат бюджета за 2016 г. обсадени. Самият протест пък се планира да продължи от 13 чак до 20 ч.

Причината за готвената нова демонстрация е, че служителите на МВР не вярват 100% на ръководството, че ще изпълни обещанията. Някои от синдикалистите обясняват, че досега неведнъж служителите в силовото ведомство са били лъгани и затова няма да отстъпят преди да видят, че обещанието на управляващите ще бъде изпълнено. Полицаите настояват и веднага да започнат реформи във ведомството, като се започне от администрацията в него. Според някои от протестиращите там има хора, които не знаят какво точно работят.

Още днес представители на сектор "Сигурност” започват преговори с парламентарно представените партии. Консултациите ще целят постигане на консенсус между политиците и полицаите, които да гарантират, че всички искания на служителите на МВР ще бъдат изпълнени и че реформите във ведомството ще започнат и ще се правят на практика.

Водещи

Най-четени