Дерета и свлачища застрашават пернишки села 02.07 | 17:59

Трябват поне 50 милиона лева, обяви кметът на общината Росица Янакиева

От Лазар Тодоров

Деретата в осем села край Перник са в тежко състояние и са получили предписания да бъдат почистени, съобщиха от община Перник.

Те са обрасли с треви и храсти, които намаляват отливането на водите. Критично е състоянието в селата Витановци и Ярджиловци.

Във Витановци се е активизирало свлачище, поддала е подпорна стена. В с. Ярджиловци дере, което отвежда водите на язовир "Осломе", неотдавна е било почиствано аварийно. Близо до него има 200 къщи, съобщи кметът Григор Христов, цитиран от БТА. 

За проблемите на селата е сигнализирано още преди 4 години, когато са подадени и документите пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП). Вече има решение на комисията за финансиране, чрез което ще се укрепват и Лисичково дере и Младжово дере в Ярджиловци с 321 630 лв., но при наличие на средства. Досега пари не са постъпили.

Проблематична е ситуацията и в селата Мещица, Големо Бучино, Драгичево, Кладница, Студена и Люлин. Според кмета Росица Янакиева за елиминиране на опасностите, създавани от деретата в общината, са необходими 50 млн. лв.

Водещи

Най-четени