Десетки общински болници пред фалит 29.10 | 11:30

Натрупаните в от тях дългове към края на миналия месец са над 100 милиона лева

От Ростислава Иванова

Около 20 общински болници в страната са в тежко финансово състояние и може да фалират. Това предупреждават от Националното им сдружение. Заради недофинансираните клинични пътеки, лечебните заведения трупат дългове, а заплатите на персонала са намалени. От Националното сдружение на общините и Лекарския съюз искат държавата да вземе мерки за решаване на проблема, предаде БНТ.

По данни за Министерството на здравеопазването общинските болници в страната са 121. Натрупаните в от тях дългове към края на миналия месец са над 100 милиона лева.

Болницата във Велики Преслав дължи над 140 000 лева на доставчици, общината и за заплати и осигуровки на служителите си. Причината за финансовите проблеми разходите за лечение на пациентите и заплатите на персонала са се увеличили, а цените на клиничните пътеки не са променяни от 10 години.

От Лекарския съюз настояват Здравната каса да плати на болниците и така наречената надлимитна дейност за 2015 година. От касата отказаха коментар. Сдружението на общините настоява финансовата помощ, която отпуска здравното министерство на общинските болници да се увеличи от 6 на 16 милиона лева.

Водещи

Най-четени