Десислава Атанасова с шок-прогноза: Очаква се 816 лв. за мегават час 16.12 | 19:14

Това неминуемо ще се отрази на цената на хляба и услугите, категорична е тя

От iNews

Изобщо не сме се опитвали да подхлъзнем никого. До колкото знам Аталай също е опозиция. Това каза председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV. "Поставихме проект, който решаваше темата с решаването цената на енергията. Правителството още няма никаква представа какво решение да вземе. Проблемите са два - единият е, че трябват спешни мерки, защото ако не взехме мерки цената щеше да се увеличи между 10-15%, на второ място няма време да се вземе друго решение. НС и МС не могат да се месят в работата на регулаторния орган", каза тя.  

Атанасова припомни, че притеснението за другите парламентарни групи е било, че мораториумът няма срок.

"Нямаше предложение да действа със задна дата. Идеята беше цените да са тези, които бяха на 1 януари 2021 година, защото бяха много по-ниски цени. Днес обаче какво се случи - на практика, те препотвърдиха решението си от вчерашното гласуване, въпреки че имаше известен ремонт на мораториума на мораториума, колкото и да е смешно. Цените няма да са на нива 1 януари, а на нива цени от днес", обясни Атанасова.

"Знаете, че в последните месеци цената на тока за бизнеса расте главоломно и днес вечерта ще има абсолютен рекорд - очаква се 816 лв. за мегават час. Това неминуемо ще се отрази на цената на хляба и другите услуги.

Решението за 110 лв на месец на бизнеса беше за 2 месеца. Декември бизнесът не получава такива пари, а онези още не са изплатени. Бизнесът помоли НС, когато коментира мерките за цените на битовите потребители, да обърне внимание и на бизнеса. Около 250 млн. се очаква да изкарат производителите на електроенергия", каза тя.

"Държава е задължена да изкупува електроенергията. Ако цената е била 120 лв., а днес 500 лв. държавата трябва да покрие разликата. Предложихме това да не се случва, за да успее държавата чрез министъра на финансите да се направят разчети, с които да се компенсира до 75% бизнесът", допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Не сме водили дебати за ваксинацията, зеления сертификат и рестриктивните мерки за ковид пандемията. Не сме говорили дали е нужно да се спазват правилата, както за всички други граждани. Помните ли "Пирогов", която е най-голямата спешна болница, лекарите чакаха с часове, за да докажат, че имат зелен сертификат и право на работа. Повече от седмица демонстрираме, че депутатите сме една богоизбрана част от обществото.

Да, ние работим, но в среда от 240 човека, медии и журналисти. Ние сме в старата сграда на НС, където няма никакво разстояние и по никакъв начин не доказваме, че спазваме правила. Първата заявка на Петков беше, че ще въведе зеления сертификат след 40 дни. Това звучи много несериозно. 

Най-четени