Десислава Танева: 1 млрд. евро по ПРСР са за модернизация на фермите 19.03 | 14:44

Учим се от Израел на иновативно земеделие

От Ростислава Иванова

Над 2 млрд. евро са средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за модернизация на земеделските стопанства и за развитието на селските райони у нас до 2020 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя присъства на семинар "Иновации и земеделие в Израел" в Пловдив.

Танева подчерта необходимостта от това научните среди да работят в подкрепа на българските производители, за да си бъдат максимално полезни. И даде Израел за пример в прилагането на иновативния подход в земеделието.

Според нея България трябва да се възползва от израелския опит, защото има възможности за конкурентноспособно земеделие. До 2020 г. по новата ПРСР са предвидени над 1 млрд. евро за инвестиции в частния земеделски сектор - за подобряване на земеделските стопанства. В началото на април ще стартира първата инвестиционна марка - 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства".

 

Министърът се обърна и към студентите, като им каза, че те са тези които трябва да поставят основите на новаторските подходи в българското селско стопанство, с което да бъдат успешни и на световните пазари. "Това е отрасъл, който е традиционен за страната и е стратегически за икономиката", подчерта Десислава Танева.

Водещи

Най-четени