Дете издъхна, след като мина през три болници в кома 06.08 | 18:32

Родители се заканват да съдят лекарите, здравното министерство назначи проверка

От Диана Цветкова

12-годишно момче от Сандански почина в болница в София, а родителите му се заканват да съдят лекарите по веригата от три лечебни заведения, през която е минал синът им, съобщава регионалният сайт Инфомрежа.

Според изданието на 1 август Мариян Янков е откаран от МБАЛ "Св. Врач" в Сандански до спешното отделение на благоевградската болница в кома и без уточнена диагноза. Съмненията на медиците са били за вирусен менингит или за миокардит.

Вечерта на същия ден след консилиум от четирима специалисти момчето е транспортирано в Националната кардиологична болница в столицата, където е настанено в интензивното педиатрично отделение.

Детето е починало два дни по-късно, а според сайта е установено, че е било с менингоенцефалит.

От министерството на здравеопазването съобщиха, че министър Десислава Атанасова е разпоредила проверка по случая.

От там уточняват, че 12-годишното момче е прието в болницата в Сандански на 1 август в изключително тежко състояние и веднага са направени всички необходими изследвания, включително скенер на глава.

Поради необходимостта от лечение в специализирано детско интензивно отделение, детето е транспортирано до МБАЛ Благоевград, а малко по-късно до Националната кардиологична болница в София, която разполага с такъв сектор.

"Въпреки интензивното лечение, след 12 часа настъпва летален изход. Лекарите и в трите лечебни заведения са поставили конкретна диагноза", се посочва в съобщението на ведомството, като не уточняват с какво заболяване е било диагностицирано детето.

Окончателните резултати ще станат известни след края на проверката на изпълнителната агенция "Медицински одит".

Водещи

Най-четени